Deze website maakt gebruikt van cookies.

De hele dag door: kansen voor brood

De hele dag door: kansen voor brood

Brood is vast verankerd in ons eetpatroon en is daarom niet weg te denken van de lunchkaart. Ook buiten de conventionele ontbijt- of lunch tijden biedt brood kansen: on-the-go, als tussendoortje of bij de borrel. Haal meer uit brood!

Hippe Bo’kes

Belegde pistolets, sandwiches, panini's? Ook de tartine, het aloude ‘bo’ke’, zet de trend op het broodmenu. De open presentatie van deze stoere boterhammen geeft de gast direct zicht op het beleg. Een pure presentatie met ambachtelijke ingrediënten is daarbij een absolute must. Denk hiervoor aan huisgemaakte confituren en marmelades, lokale kazen en vleeswaren, of gezonde vega(n) toppings van hummus en avocado. Een kleurrijke afwerking met cress of zaadjes maakt het een lust voor het oog.

Hot croques

De croque is onherroepelijk bezig aan een comeback. Denk maar aan de croquebars die in de straten opduiken. De croque heeft het wel wat hoog in zijn bol. Een dun sneetje bruin of wit brood volstaat al lang
niet meer. Kies voor dikke plakken rustiek brood, belegd met luxe kazen en vleeswaren, geserveerd met homemade sauzen. Wees creatief door te variëren met verschillende type broodsoorten: maak bijvoorbeeld een croque van Turks brood met sucuk worst en jonge schapenkaas. In het kader van no-waste kan je het overgebleven dagverse brood voor je bo’kes de volgende dag verwerken tot croques.

Pretzels en simits

Pretzels zijn ideaal om te serveren als kleine all day snack. Ze bestaan in zoete variant met kaneel en 
suiker of hartig met zeezout. Hartige pretzels kunnen geserveerd worden met een dipsausje of gezouten boter maar evengoed ook belegd met kaas of vleeswaren. Vergelijkbaar met de pretzel is de simit uit Turkije: een cirkelvormig bagelachtig broodje, bedekt met sesamzaad. Zoet van smaak.

Volop variatie

Bo’kes’ worden à la minute gesmeerd. Ze bieden dan ook meer keuzeopties voor de gast. Broodsoorten - wit, bruin, volkoren, zuurdesem
of nog spelt bijvoorbeeld. Dik of dun gesneden, al dan niet geroosterd. Geef de gast ook de keuze om zijn brood te besmeren met boter, yoghurtspread of mayonaise. Nog een voordeel van het bo’kes- concept: laat de creativiteit van de kleine gast de vrije loop met hagelslag of chocopasta terwijl mama en papa, oma en opa genieten van een meer culinair onderbouwde variant.

Flatbread

Flatbread is ongezuurd of ongedesemd brood. Het wordt zonder gist gemaakt en blijft dus plat. Er zijn veel varianten op flatbread flammkuchen, naan en pita vallen allemaal onder deze noemer. Je kan het naar hartelust kruiden met rozemarijn, look, tijm om er een zuiders tintje aan te geven. Serveer het bij voorkeur warm. Dit is het ideale brood om te delen: gasten kunnen een stukje afscheuren en dippen. Flatbread kan ook belegd worden en als snack bij de borrel geserveerd worden.

Brioche

Brioche is een klassiek zoet witbrood. Het heeft wat weg van cake door de romige smaak en lichte structuur. Brioche is er voor elk eetmoment: als ontbijt, bij de lunch of voor tussendoor. Brioche perdue is een leuke variant op het eeuwenoude “verloren brood”. In Frankrijk wordt brioche traditioneel geroosterd en geserveerd bij foie
gras. Steeds vaker wordt briochebrood gebruikt 
in combinatie met hamburgers. Brioche wordt oorspronkelijk gebakken in cupcake formaat, maar je kunt een brioche ook in een cakeblik bakken en vervolgens in plakken snijden.

Oergranen

Als je brood serieus op de kaart zet, dan is het leuk om ook te kijken naar de basis waarvan het brood is gemaakt: het meel, de granenmix of de desemcultuur. Uiteindelijk bepalen deze de smaak. Momenteel zijn oergranen populair bij de gezondheidsbewuste consument: eeuwenoude granen die door de jaren heen nog niet genetisch bewerkt zijn. Het resultaat is doorgaans een wat steviger brood met een bijzondere structuur en karakteristieke smaak. Voor de gast is het leuk om ook buitenshuis kennis te maken met minder bekende granen. Ga eens aan de slag met spelt, rogge, kamut, gerst, boekweit of amaranth.

Smoske 2.0

Bij een origineel smoske hoort het om een beetje te knoeien. De geuzennaam verwijst hiernaar. Toch zit de moderne consument niet op knoeien te wachten. Zeker niet als hij of zij snel onderweg een broodje wil eten. Zorg daarom voor een stevige opstapeling van ingrediënten, en serveer het smoske in een trendy papieren broodzak die tijdens het eten naar beneden kan worden geschoven. Zorg dat de dressing of saus goed gedoseerd en niet te vloeibaar is. Een extra gepersonaliseerde servet is niet alleen handig voor je klant, in één klap werk je ook aan je publiciteit. Een eigentijdse smos is bovendien ook een stuk gezonder dan zijn traditionele broertje besmeerd met mayonaise
 en belegd met kaas, hesp, gekookt ei en groenten. Kies liever voor een versie met magere vleeswaren en een beperkte hoeveelheid kaas. Serveer een light-saus op basis van Griekse yoghurt bij, garneer ze met kiemgroenten, een topping van verse avocado, kool of radijs. Ongezouten nootjes of zaden geven een extra crunch. Of ga nog een stapje verder en zet eens een volledig vegetarische of vegan variant op de kaart.

Glutenvrij

Steeds meer consumenten kiezen vrijwillig of noodgedwongen voor een glutenvrij dieet. Als je wilt inspelen op die groeiende groep, is het belangrijk je hier goed in te verdiepen. Het is slim om regelmatig te kijken naar het beschikbare assortiment. Er komen immers steeds meer, betere en smaakvollere glutenvrije alternatieven op de markt. Denk overigens niet te lichtzinnig over het serveren van glutenvrije gerechten. Het volstaat niet om enkel glutenvrij brood op voorraad te hebben. Gluten zit verwerkt in tal van ingredienten en tijdens het productieproces kan kruisbesmetting ontstaan waardoor gasten die lijden aan een allergie ernstig ziek kunnen worden. 

Deel artikel

Aanbevolen

Trend in 2016: Ambachten heruitgevonden
Trend in 2016: Ambachten heruitgevonden
De allergenen wetgeving in 3 stappen
De allergenen wetgeving in 3 stappen
Ready to-go
Ready to-go