Deze website maakt gebruikt van cookies.

Going greens

Going greens

Groenten krijgen een steeds prominentere rol in veel keukens. In combinatie met een groeiende behoefte aan on-the-go maaltijden is het serveren van salades een slimme zet. Maar hoe geef je inhoud aan je salade- aanbod?

Take it easy

Steeds meer concepten bieden de optie om eten mee te nemen voor onderweg of thuis. Salades lenen zich hier prima toe. Ze kunnen koud of lauwwarm gegeten worden. Toppings kunnen à la minute worden toegevoegd en dressing kan separaat worden verpakt. Belangrijk is dat de verpakking makkelijk opent en goed afsluit. Zorg altijd voor bestek en servetjes. Kies voor slasoorten die relatief makkelijk aan een vork prikken. Snijd garnituren niet te fijn, maar zorg dat je ze wel makkelijk in één hap kan eten. Test je take-away salades zeker vooraf uit, om te kijken hoe je het aanbod kunt optimaliseren.

Bowlfood

Eten uit een kom geeft een prettig comfortfood-gevoel. Bowlfood is bovendien super praktisch
voor to-go. Dé bowltrend van dit moment is zonder twijfel de poke bowl. Poke is de Hawaïaanse variant op ceviche en bezig aan een opmars in Europa. Het originele gerecht bestaat uit een bowl met in blokjes gesneden gemarineerde rauwe vis en groenten geserveerd op gekruide sushirijst. Overal ter wereld poppen momenteel pokerias op. Om een breder publiek aan te spreken, worden er inmiddels ook varianten met kip, vlees of tofu gemaakt.

Erop gebrand

Besteed voldoende aandacht aan de verpakking van uw take-away salades. Denk aan kleurige take-away boxen met een origineel design, gestempelde papieren tasjes of servetten,
of nog bowls met een eigen sticker of wikkel. Zorg dat de verpakking opvalt, zodat anderen zich zullen afvragen waar iemand dat gerecht heeft gekocht. Dat laatste moet in een oogopslag duidelijk zijn. Bij alle to-go verpakkingen is het belangrijk goed na te denken over de gebruikte materialen: kies voor duurzame disposables zoals saladbowls van afbreekbaar plastic en boxen van recycleerbaar karton.

Salade van de dag

Een plat du jour, de dagvangst, of de soep van de dag: de gast laat zich graag verleiden door het beste van het seizoen en de creativiteit van de keukenbrigade. Vooral voor vaste gasten is het leuk om op verschillende vlakken te variëren en te durven afwijken van het vaste menu. Salades zijn al even veelzijdig als de individuele ingrediënten die erin verwerkt worden. Verrassend veel producten kunnen in een salade tot hun recht komen.

Beken kleur

Breng variatie in de bereidingswijze van de toppings die je 
bij de salade serveert om zo meer karakter aan het gerecht
te geven. Van gefrituurde kipreepjes, tot gepocheerde kip
of gerookte kipfilet. Ingelegde groenten smaken anders
dan gegrilde groenten. Met toppings geef je ook kleur aan je salade. Een gepocheerd eitje, verse
vijgen, granaatappelpitjes, fijne rode bietjes, bonen of gekleurde tomaatjes laten een salade er smakelijker uitzien. Kiemgroenten, noten en zaden geven naast kleur ook een extra bite aan een groene salade. In de zomer fleuren eetbare bloemen salades mooi op.

No waste

Salades zijn ideaal om producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen vooralsnog te verwerken. Door een dagelijks wisselende salade of garnituur kan de hoeveelheid verloren producten drastisch verlaagd worden. Denk bijvoorbeeld aan croutons van oud brood, verwerk rijp fruit in een coulis of gebruik restjes kaas als garnering. Het biedt variatie voor de gasten en zorgt tegelijkertijd voor lagere kosten.

Peulvruchten

Peulvruchten zijn een goede vleesvervanger en bovendien erg voedzaam. Kikkererwten, zwarte-ogenbonen, kidneybonen, cannellonibonen, tuinerwten of de oude vertrouwde tuinboon geven smaak en vulling. Het voordeel van peulvruchten is dat ze eenvoudig in bereiding zijn. Kikkererwten kunnen bijvoorbeeld zo gegeten worden maar zijn ook lekker wanneer je ze kort bakt met kruiden of panko. 

Deel artikel

Aanbevolen

De asperge opnieuw uitgevonden
De asperge opnieuw uitgevonden
Trend in 2016: Groen, groener, groente
Trend in 2016: Groen, groener, groente
Powerbreaks
Powerbreaks